The SNJF website krijgt wat onderhoud!

Afbeelding


We gaan de verschillende onderwerpen beter rangschikken, en het uiterlijk wat veranderen. Geen zorg, rond 12 augustus staat alles weer op zijn plaats!

A-Judoka demonstreren op het EK Kata in Las Palmas

Afbeelding

Janienke Roelfsema, Cees Roest, Thomas Schepen en Sanne Simons.

Het Centro Insular de Deportes in Las Palmas valt langzaam stil. Normaal is er al niet veel geluid bij katawedstrijden, maar nu kun je een speld horen vallen want hier is iets bijzonders aan de hand. Hier staan twee bijzondere judoka op de mat.
Sanne Simons en Thomas Schepen hebben allebei het syndroom van Down, en normaal wordt dat niet geassocieerd met de strakke bewegingen die nodig zijn om een succesvolle kata uit te voeren, of het vermogen de volgorde te onthouden.
Dat is een foute aanname. De twee laten drie aangepaste series nage-nō-kata zien, en bij het afgroeten barst het applaus los. Het houdt minutenlang aan, niet in het minst omdat de judoka het publiek aansporen tot nog meer applaus.. en dat lukt. Men staat op de banken, er wordt gejuicht en gefloten, en het duurt even voordat het tweede koppel de mat op kan:
Cees Roest is vanaf de borst verlamd na een ongeval. Staan is vrijwel niet mogelijk. Hoe kun je dan toch een nage-nō-kata uitvoeren?
Ze laten zien hoe dat kan. De technieken zijn aangepast aan Cees zijn beperking. Ze laten een met grote precisie uitgevoerde interpretatie van de nage-nō-kata zien. Cees wordt geassisteerd door uke Janienke Roelfsema. Ook hier gaat het publiek op de banken, en krijgen de judoka een ovationeel applaus.

Wat is hier aan de hand?

Eerder dit jaar sprak de EJU zijn belangstelling uit voor het A-Kata, en werd verwezen naar de SNJF. Daar ontstond het plan om uit verschillende landen A-judoka uit te nodigen om zodoende een klein A-toernooi als demonstratie naast het EK uit te voeren. Om verschillende redenen moesten de andere landen afhaken, en dus bleven de Nederlandse judoka over en werd besloten tot alleen het geven van een demo.
De belangstelling van de Europese Judo-gemeenschap is gewekt. SNJF hoopt dat dit alles een vervolg gaat krijgen en is uiteraard bereid tot het geven van technische en organisatorische hulp en advies.

Waarom is dit belangrijk?

SNJF gelooft dat de beste manier om inclusie te bereiken voor mensen met een beperking, het deelnemen is aan reguliere evenementen, net als iedereen. SNJF gelooft dat, zolang het Judo wordt aangepast waar nodig, de beperking van deze mensen minder relevant wordt of zelfs wegvalt.
Fantastisch dat een internationale organisatie als EJU de visie heeft om dit te begrijpen en de moed om deze historische stap te nemen is een grote sprong voorwaarts. We zijn zeer vereerd dat wij als organisatie bij dit proces mogen ondersteunen. We bedanken de EJU voor deze geweldige mogelijkheid, en kijken uit naar verdere samenwerking.

En dan nog de twee aftermovies van de EJU

Wij gaan er zelf ook nog eentje maken, maar eerst gaan we onze vakantie afmaken. Hier zijn de twee EJU aftermovies:

In de eerste komen onze A-judoka voor, in de tweede zie je Tycho en David in actie.

Source: BeterJudo Reisblog (En dan nog de twee aftermovies van de EJU

SG21 – EK Kata 2019 dag 3

Klik op de foto voor de volledige galerij

En dan zijn we aangeland bij dag 3, de dag van de Europacup. Tycho en David werden 5e dankzij een paar kleine foutjes, Abigail en Mitchell behaalden ook de 5e plaats. Toch een knappe prestatie, gezien het feit dat ze voor de eerste keer aan een EK meedoen!

Ze deden het weer!

Thomas en Sanne werden gehuldigd voor hun bijdrage in de demo van gisteren en wisten weer een minutenlange staande ovatie uit het duizendkoppig publiek te krijgen. Ze kregen een medaille uit handen van Jane Bridge, vice-president van de EJU.

En dat is dat

En daarmee is het EK Kata afgesloten. Succesvol? Absoluut. Tycho en David hebben hun positie onder de toppers verstevigd (4e van de wereld, 2e van Europa) en Mitchell en Abigail hebben goeie resultaten neergezet als nieuwe binnenkomers, met een mooi uitzicht op toekomstige prestaties. Sanne en Thomas, Cees en Janienke hebben laten zien tot welke geweldige prestaties judoka met een beperking in staat zijn, en we hopen dat de EJU hieraan een vervolg gaat geven.

Source: BeterJudo Reisblog (SG21 – EK Kata 2019 dag 3

SG20 – EK Kata 2019 dag 2: Een gedenkwaardige dag!

Waar zijn de foto’s? Zoals eerder gezegd: Internet werkt hier nog met seinvlaggen. Onze foto’s zijn heel groot, en we willen toch kwaliteit op de website leveren. We hopen ze zondagmiddag beschikbaar te hebben.
Op de eerste dag van het EK Kata zijn Tycho en David erin geslaagd om zilver te behalen, met een totaal van 395.5, slechts twee punten verschil met de Italiaanse kampioenen van vorig jaar die ook dit jaar weer goud wonnen.
In de middag zagen we Mitchell Schoonhoven en Abigail Teunissen aantreden. Zij behaalden met 154.5 punten een gedeelde vierde plaats, en plaatsten zich daarmee voor de finale die op Zondag plaatsvindt.

A-Judo kata

De grote sterren van vandaag waren Sanne Simons en Thomas Schepen. Zij lieten met een schitterend aangepaste nage-no-kata zien waartoe een goedgetrainde A-judoka in staat is. Hun kata werd afgesloten met een welverdiende staande ovatie die minutenlang aanhield!

Datzelfde gold voor Cees Roest en Janienke Roelfzema. Hun indrukwekkende kata deed opnieuw het publiek op de banken staan.

Morgen

Morgen is de European Judo Cup. Dat is de finale van de juniorcompetitie van vandaag, en ook gaan alle medaillewinnaars nog eens tegen elkaar. We gaan dus zien hoe ver Mitchell en Abigail het brengen in hun finale, maar ook hoe Tycho en David het er in deze (voor hun) tweede wedstrijd van af brengen. Er wordt live gestreamd, kijk op http://judolive.es. We proberen de matten door te geven via zoveel mogelijk kanalen, maar voornamelijk via Telegram.

Source: BeterJudo Reisblog (SG20 – EK Kata 2019 dag 2: Een gedenkwaardige dag!

SG19 – EK Kata 2019 dag 01

(Waarom zijn er nog geen foto’s? Nou- het Internet is hier niet geweldig en onze foto’s zijn ehh.. nogal groot. Ze volgen zo snel mogelijk!)
Dag 1 van het EK zit erop. Deze vrijdag was gewijd aan de accreditatie (er wordt vastgesteld of je wel bent die je zegt dat je bent, en dan krijg je een pas waarmee je de wedstrijdruimte mag betreden.) Verder worden de judopakken van alle deelnemers gecheckt om te zien of ze aan alle voorschriften voldoen en mogen de judoka op een aparte trainingsmat hun kata trainen. Een drukke dag, want je rent van de trainingsruimte naar de accreditatie en weer terug voor allerlei kleinigheden. Maar morgen is de grote dag!

Zaterdag 20 Juli: Wedstrijddag

We hebben alvast de tijden voor onze judoka op een rijtje gezet. Let wel: Dit zijn richttijden, er kan van alles gebeuren waardoor onze koppels vroeger of later moeten aantreden. Daar kunnen we helaas niets aan doen. We denken dat de wedstrijden via een livestream te volgen zijn maar daarover zijn nog geen details bekend. Wil je het nauwkeurig volgen, installeer dan de Telegram app op je telefoon en volg het kanaal BeterJudo.

Tijdschema (onder voorbehoud)

Tycho en David: 10:38 (11:38 Nederlandse tijd)
Mitchell en Abigail: 17:27 (18:27 Nederlandse tijd)
Sanne en Thomas: Nog niet bekend.

Source: BeterJudo Reisblog (SG19 – EK Kata 2019 dag 01

SG13 – Vrijwilligersbarbecue 2019

Klik op de foto voor de hele galerij!

Elk jaar organiseren we de vrijwilligersbarbecue om het seizoen mooi af te sluiten, en ook dit jaar waren we alweer voor de vijfde (?) keer op de mooie boerderij van Mirjam en Evert. Een incidenteel buitje mocht de pret niet drukken, dus we hebben met zijn allen weer een verschrikkelijk gezellige middag gehad! Mirjam en Evert, bedankt voor de gastvrijheid en al onze vrijwilligers: Tot volgend seizoen!

Source: Fotoseries BeterJudo (SG13 – Vrijwilligersbarbecue 2019

SG05 – Laatste vrijdagavond 2018-2019

Niet zoveel foto’s van deze vrijdagavond (van de trainingen van onze EK-teams worden zoals gebruikelijk geen foto’s gemaakt) maar er is wel veel gebeurd! Matthijs Schrama was de laatste die deze week zijn nieuwe bruine band kreeg!

Zeer geacht team van de Maandagavond-judo, Afgelopen maandag was ik er voor de derde keer omdat Pieter zijn zwarte band ging krijgen. Ik wil jullie mijn waardering geven voor de toewijding, de rust, de contrôle en het respect wat jullie hebben voor de deelnemers. Zeer getroffen was ik door Tycho’s persoonlijke “toespraakjes” bij iedere uitreiking. Hij heeft hiervoor al een “lintje” gekregen. Wat mij betreft krijgt het hele team er één. Vaak hoor ik dat “we in een rotwereld leven”. Jullie laten het tegenovergestelde zien. Een zegen op jullie bijdrage aan een betere wereld! -Willem
Zeer geacht team van de Maandagavond-judo, Afgelopen maandag was ik er voor de derde keer omdat Pieter zijn zwarte band ging krijgen. Ik wil jullie mijn waardering geven voor de toewijding, de rust, de contrôle en het respect wat jullie hebben voor de deelnemers. Zeer getroffen was ik door Tycho’s persoonlijke “toespraakjes” bij iedere uitreiking. Hij heeft hiervoor al een “lintje” gekregen. Wat mij betreft krijgt het hele team er één. Vaak hoor ik dat “we in een rotwereld leven”. Jullie laten het tegenovergestelde zien. Een zegen op jullie bijdrage aan een betere wereld! -Willem

Verder kregen we bovenstaande kaart met daarop een brief van Willem, een van de begeleiders van Pieter Oova, we werden er verlegen van!
En tot slot zijn de t-shirts voor het EK-team binnen. Gezien de warmte in Gran Canaria hebben we gekozen voor mouwloze shirts. Hiert zijn de groepsfoto’s:

vlnr: Mitchell Schoonhoven, Tycho van der Werff, Abigail Teunissen, David Lefevere, Sanne Simons, Thomas Schepen
vlnr: Monique Lefevere, Sacha Mulder, Wil Kist-van der Eng, Paul Schoonhoven, Dennis Teunissen, Mitchell Schoonhoven, Tycho van der Werff, Abigail Teunissen, David Lefevere, Sanne Simons, Thomas Schepen, Paul Schoonhoven, Annemie Teunissen, Christel Mulder, Renske Vloothuis

Onze avonturen in Gran Canaria gaan we, voorzover het over het EK gaat, vastleggen in de travel blog. Maar voorlopig is dit de laatste bijdrage van BeterJudo en daarom wensen we iedereen vanaf deze plaats een fijne vakantie!

Source: Fotoseries BeterJudo (SG05 – Laatste vrijdagavond 2018-2019

SG03 – Laatste woensdagavond seizoen 2018-2019

Klik op de foto voort de hele galerij!

En ook het woensdagavondteam moest er aan geloven: De traditionele graduaties aan het eind van het seizoen. Bart van der Maarel en Remy Spijker zijn uitgenodigd om op de vrijdagavond te komen trainen voor hun zwarte band en Leslie Ter Voort vertelde over haar zusje Laura, die lang in het ziekenhuis heeft gelegen maar nu gelukkig goed vooruit gaat!

We zien iedereen weer op 4 September!

Source: Fotoseries BeterJudo (SG03 – Laatste woensdagavond seizoen 2018-2019

SG01 – Laatste maandagavond seizoen 2018-2019

Pieter Oova, emotioneel na het onvangen van zijn club-zwart.

De laatste avond van het seizoen is traditioneel de dag waarop onze judoka hun graduatie ontvangen. De meesten ontvangen een extra slip of een nieuwe band, maar vanavond hadden we twee bijzondere banden toe te kennen:
Pieter Oova en Daniel Hagen kregen hun Club-Zwarte band. Pieter en Daniel waren al bij BeterJudo nog voordat Tycho er leraar werd, en dat wil wat zeggen! Toen hadden onze fietsen nog houten banden en praatte je met elkaar via een “Telephoon”. Club-zwart wordt zelden uitgedeeld; in onze lange historie hebben we dat slechts twee keer gedaan, bij mensen die vanwege hun beperking niet in staat zijn om een examen te doen, en die al heel lang bij de club zijn.
Bekijk de foto’s dan zie je hoe blij ze ermee waren.
Ook in deze fotoserie zijn weer gezichten geblurred, op verzoek van ouders en/of begeleiders.

Source: Fotoseries BeterJudo (SG01 – Laatste maandagavond seizoen 2018-2019

SF29 – A-Judo clinic bij Judo Hashi

De deelnemers na afloop. Klik op de foto voor de hele galerij!

Vandaag waren we te gast in de mooie dojo van Judo Hashi in IJsselmonde, waar Tycho een clinic A-Judo gaf. Het eerste deel van de les was gewijd aan het aanleren van de soms ingewikkelde technieken in spelvorm, en het tweede gedeelte aan de ins en outs van een A-Judo examen: Hoe bereid je de judoka voor, wat zijn de eisen, hoe, weaarom en wanneer worden de technieken aangepast.
Dank aan Judo Hashi voor de gastvrijheid, en de aanwezigen voor hun aandacht!

Source: Fotoseries BeterJudo (SF29 – A-Judo clinic bij Judo Hashi

SF23 – Toernooi Uster dag 4: Naar huis!

Het is alweer de allerlaatste dag van het toernooi in Uster (Zwitserland) en het team is onderweg naar huis. We laten nog even de deelnemers aan het woord:

Quinten vertelt:
We hebben een goed weekend gehad en een mooi toernooi gedraaid, mogen trots zijn op ons zelf. Volgend jaar weer gaan. Gisterenavond was het super gezellig bij het kampvuur en onze eigen disco gemaakt en gezongen. Veel plezier gemaakt. De watervallen van Schaffhausen waren prachtig!!!
Nu weer terug naar huis.

Vuk zegt:
Toernooi leuk, het winnen van de sportiviteit prijs voor mij! Eten was lekker.

Dion spreekt:
Het was een leuk weekend, veel nieuwe vrienden gemaakt.
Ik heb genoten van alles en lol gehad met elkaar. Ik vond het leuk om ook anderen te helpen in een poule!

En ook vandaag hebben we gewoon foto’s:

Er volgen meer, dus check later vandaag!

Klik op de foto voor meer!

Source: BeterJudo Reisblog (SF23 – Toernooi Uster dag 4: Naar huis!

SF22 – Toernooi Uster dag 3

Vuk en Dion. Klik op de foto voor de hele galerij!

Source: BeterJudo Reisblog (SF22 – Toernooi Uster dag 3

Foto’s week 25 – Beterjudo

Thomas en Sanne trainen voor het EK Kata. Klik op de foto voor de hele galerij!

Source: Fotoseries BeterJudo (Foto’s week 25 – Beterjudo

Toernooi Uster (CH) dag 2

Klik op de foto voor de hele galerij!

Source: BeterJudo Reisblog (Toernooi Uster (CH) dag 2