RG20 – Project Japan dag 10 (Examen)

Renske attack! Kik op de foto voor de hele galerij.

Vandaag een examen voor het onderdeel kime-nō-kata. Bij de Kodokan examens treedt iedereen op zowel als tori als uke. Aan het eind van de dag kreeg Tycho een certificaat “advanced” uitgereikt met speciale vermelding van Director Uemura omdat hij het hoogst aantal punten van de dag had behaald. Ook Renske behaalde “advanced”, en Dennis kreeg het certificaat “beginner”.
Aangezien dit de laatste dag van de Summer School was, volgde daarna het traditionele uitwisselen van cadeaus. Ooit wel eens een 95-jarige van plezier op een neer zien springen? David gaf een doosje stroopwafeltjes aan zijn favoriete sensei, een 95-jarige minuscule dame. Dat ging ze vervolgens aan al haar collega’s laten zien.

Morgen

Morgen gaan we naar de Daibutsu van Kamakura. Het originele plan was om af te reizen naar Mount Fuji maar dat bleek niet mogelijk om nog te reserveren.


We gaan dus een kijkje nemen bij een van de grootste Boeddhabeelden ter wereld, en daarna waarschijnlijk naar Gundam Base, een mega-winkelcentrum met Gundam robots buiten.

Source: BeterJudo Reisblog (RG20 – Project Japan dag 10 (Examen)

RG19 – Project Japan dag 9

De Sensō-Jí tempel, Kaminarimon en Asakusa

Vandaag bezochten Bob en Monique de Sensō-Jí tempel, een groot complex met een enorme tempel (de Sensō-Jí) een winkelstraat (Nakamise-dōri) en een grote poort (de Kaminarimon)
Mensen bezoeken deze tempel van heinde en ver, Japanners vaak in traditionele kledij. Dit is niet zoiets als klederdracht zoals bij ons, ook op straat zie je veel Japanners in deze kleren lopen, want is licht en fris, zeker bij 40 graden.

De Kaminarimon (donderpoort) met de grootste lampion ter wereld. Klik op de foto voor de hele galerij.

Koshiki-nō-kata

Koshiki-nō-kata is een serie technieken samengevoegd door prof. Kano om de vechttechnieken van de samurai in ere te houden. De kata wordt stijfjes uitgevoerd, alsof je daadwerkelijk een harnas aan hebt.

Een judoka in samurai-kostuum, ter demonstratie. Het is 40 graden in de Kodokan! Klik op de foto voor de hele galerij.

Hieronder prof. Kano zelf, in 1930.

Thunder Dolphin

Ohja.. en Tycho heeft de Thunder Dolphin gereden!

Source: BeterJudo Reisblog (RG19 – Project Japan dag 9

RG18 – Project Japan dag 8

Japanse dame, 9e dan. Klein van stuk maar ze tilt wel David’s 95kg van de grond! Klik op de foto voor de hele galerij.

Vandaag stond Kodokan Goshin-jutsu op het programma, de kata die zelfverdediging behandelt tegen stokken, messen en pistolen. De foto’s worden misschien wat eentonig: Een heleboel judoka op een enorme tatami. Maar zo ziet de dag hier er uit: Stipt om 09:30 begint het groeten, van 12:00 tot 14:00 is er lunch en daarna begint de les weer, tot 16:30. Shinro Fujita sensei (藤田真郎) gaf les, de immens populaire maar inmiddels wel met pensioen zijnde voormalig hoofd kata van Kodokan.
Morgen is een meer exotische kata aan de beurt. Daar is team 2 niet bij; wij gaan naar de dai-butsu in Kamakura. Wat dat is? Foto’s volgen!

Source: BeterJudo Reisblog (RG18 – Project Japan dag 8

RG17 – Project Japan dag 7

Renske en Tycho in actie. Klik de foto voor de gehele galerij.

Kime-nō-kata

In de Kodokan leerden onze judoka vandaag kime-nō-kata, de kata waarbij een zwaard en mes wordt gebruikt.

Ondertussen, in Sengaku-ji..

Bob en Monique bezochten de Sengaku-ki tempel, de tempel waar de 47 rōnin liggen begraven. Voor het gehele verhaal, zie deze link in Wikipedia. Volstaat te zeggen dat het een klein maar heel indrukwekkend tempeltje is!

Het graf van Lady Asano. Klik op de foto voor de gehele galerij.

Source: BeterJudo Reisblog (RG17 – Project Japan dag 7

RG16 – Project Japan dag 6

Klik op de foto voor de hele galerij!

Vandaag de dag van de waarheid: De kata worden beoordeeld door de leraren van Kodokan. Niet iedereen kreeg een certificaat, maar onze teams wel! Renske, David, Abigail en Dennis een certificaat C, Tycho een certificaat B.
In de ochtend ging het andere team naar de Yasukuni tempel, een heel grote tempel waar de gevallenen worden herdacht, om zich daarna bij de rest te voegen.

Source: BeterJudo Reisblog (RG16 – Project Japan dag 6

RG15 – Project Japan dag 5: Ze hebben het alweer voor elkaar!

We blijven bescheiden hoor.. maar feit is toch wel dat na het succes van gisteren (Tycho en David die hun nage-nō-kata mochten demonstreren) nu Tycho en Renske aan de beurt waren om hetzelfde te doen met ju-nō-kata. Hierboven de video, door Dennis Teunissen. En hieronder de video van de huidige wereldkampioenen, die de kata nogmaals demonstreren.

..en de foto’s van Dennis:

Klik voor de galerij!

Het andere team was, moe van de veertig graden hitte in de Kodokan, afgereisd naar Yoyogi Park, een gigantisch park waar heel Tokyo ‘s zondags vertoeft om het weekend te vieren, te sporten of gek te doen. Vandaag was er een Braziliaans festival aan de gang. Let ook op de foto’s van het Japanse bruidspaar in de centrale tempel, en de Rokabiri dansers bij de uitgang van het park. Rokabiri? Zeg het een paar keer in gedachten en bedenk dan Japanners de L niet kunnen uitspreken.. juist, Rockabilly! Zo hebben ze veel leenwoorden: Tomatusuppu bijvoorbeeld.

De torii voor de mei-ji tempel. Klik op de foto voor de galerij.

Source: BeterJudo Reisblog (RG15 – Project Japan dag 5: Ze hebben het alweer voor elkaar!

RD14 – Project Japan dag 4

Vandaag werd in de Kodokan de Katame-nō-kata behandeld, de specialiteit van Tycho en David en de kata waarmee ze deel zullen nemen aan de wereldkampioenschappen in Cancún. De hele dag waren hoge dangraden aanwezig om de verrichtingen van de heren te bekijken: aanpassinkje hier, aanwijzing daar.. en vlak voor de lunch mochten ze hun kata demonstreren! Hoe geweldig is dat? Hierboven het filmpje. Morgen gaan ze de Ju-nō-kata behandelen maar bovenin de Kodokan is het maar liefst 45 graden dus we gaan foto’s maken in Yoyogi Park en we laten de judoka even met rust.

Source: BeterJudo Reisblog (RD14 – Project Japan dag 4

RG13 – Project Japan dag 3

Team Katastrof in de Kodokan. Klik op de foto voor de hele galerij.

Vandaag ging de reis voor de eerste keer naar Kodokan. De eerste dag stond geheel in het teken van nage-nō-kata. Van half 10 tot half 5 werden de +/- 200 judoka alle kleinigheidjes van deze kata bijgebracht. Daarna zijn we snel gaan eten en aangezien iedereen aardig uitgewoond was van deze dag gaan we nu gewoon in het hotel koffiedrinken en op tijd naar bed.
Morgen staat de katame-nō-kata op het programma en aangezien Tycho en David dat best wel een beetje kunnen gaan ze ook aan de afsluitende wedstrijd deelnemen. Die vindt dinsdag plaats.

Source: BeterJudo Reisblog (RG13 – Project Japan dag 3

RG12 – Project Japan dag 2


Een bijzondere dag vandaag- Tycho was gevraagd een presentatie te geven over veiligheid voor vertegenwoordigers van Kodokan, All Japan Judo en IJF. De presentatie duurde uiteindelijk 2 uur en werd uitstekend ontvangen!
De rest van de dag hebben we doorgebracht in laQua, het waterpretpark naast Kodokan.
En morgen beginnen dan de trainingen, waarvoor we hier in de eerste plaats gekomen zijn.

Source: BeterJudo Reisblog (RG12 – Project Japan dag 2

RG11 – Project Japan dag 1 en 2

De snelkookpan Tokyo. Klik op de foto voor de galerij.

Wat een reis! Na airco op Schiphol, airco op Narita en airco in de metro stap je ineens in de snelkookpan die Tokyo heet en waar de gevoelstemperatuur 40 graden is. Vandaag hebben we daarom rustig aan gedaan en een wandeling gemaakt door Ueno Park.
Morgen gaan we naar de Kodokan om judopakken te bestellen, en gaat Tycho ‘s middags een presentatie geven. Tot dan!

Source: BeterJudo Reisblog (RG11 – Project Japan dag 1 en 2

Project Japan II – Reisblog


Aanstaande dinsdag vertrekt een Katastrof-team van 7 personen naar Tokyo, om daar deel te nemen aan de Kodokan Kata Summer School.. om zo nog beter te worden in hun persoonlijke kata, en meer te leren over andere kata.. Die kennis nemen we mee naar huis en komt uiteindelijk het hele Katastrof team ten goede. Volg via deze website de avonturen van Abigail, Bob, David, Dennis, Monique, Renske en Tycho, met een dagelijkse update.

Source: BeterJudo Reisblog (Project Japan II – Reisblog

RG07 – SNJF/BeterJudo vrijwilligersbarbecue/waterballet 2018

Wonderwoman en kersverse shōdan Abigail en haar SuperSoaker. Klik op de foto voor de volledige galerij!

Einde seizoen, en dus weer tijd voor de (inmiddels) traditionele vrijwilligersbarbecue (tevens waterballet) op de mooie boerderij van Evert en Mirjam Schrama. Het water van de Amstel is inmiddels weer netjes binnen de oevers en iedereen is weer keurig thuisgekomen. Dank aan iedereen voor de bijdragen, Piet voor de barbecues en Mariska voor de cupcakes met SNJF-logo, en natuurlijk Evert en Mirjam voor het mogen gebruiken van hun mooie boerderij. En zoals altijd: We gaan er volgend seizoen weer wat moois van maken!

Source: Fotoseries BeterJudo

RG06 – BeterJudo Dangraduaties

Abigail tijdens haar examen, met David als uke. Klik op de foto voor de hele galerij.

Vandaag was het zover: Na maandenlang trainen mochten Abigail Teunissen en David Lefevere hun dangraduatie doen. Abigail voor haar shōdan, David voor zijn nidan. En het harde werken is beloond: Ze zijn allebei geslaagd!
Hier zijn de foto’s van een succesvol examen. We feliciteren David en Abigail, en bedanken iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt: Tycho en Mischa als uke voor David, David als uke voor Abigail, en de examencommissie: Ruud van Zwieten, Daphne Tervelde en Roeland Scholsberg, en iedereen die de afgelopen maanden als valmaatje heeft meegeholpen aan dit succes.
Dit brengt de teller op 34 dangraadhouders voor BeterJudo, en 2 nidan.
Er is ook video, maar dat volgt later.

Source: Fotoseries BeterJudo

RG02 – BeterJudo examenweek 2018

Onze kleuters in actie – Klik op de foto voor de volledige galerij (175 foto’s)

Zoals elk jaar is de laatste week voor de vakantie gewijd aan het uitreiken van de nieuwe banden en slippen aan de judoka van BeterJudo. We hebben ervoor gekozen om dit jaar de foto’s van de maandag en de woensdag te combineren. Geweldig leuk was het om ouders en begeleiders op de mat te zien, die toch weer even kind worden als we een spelletje “drie is te veel” doen.

Maar we zijn nog niet klaar: Aanstaande vrijdag doet Abigail Teunissen examen voor haar shodan en David Lefevere voor zijn nidan. Ook hiervan publiceren we een fotoverslag en de gebruikelijke video.
Hieronder een overzicht van de geslaagden.
Continue reading “RG02 – BeterJudo examenweek 2018”

RG01 – Zwitserland dag 4: naar huis!

Onderweg! Kik op de foto voor de hele galerij.

Vanochtend wakker geworden om half 8, door het geklets van onze Belgische vriend Christof. Daarna gingen we douchen en onze tas inpakken, onze tassen in de bus zetten. Toen zijn we gaan ontbijten bij de sportzaal en hebben we Celia en Mario bedankt voor het toernooi. Tomas en Karina gedag gezegd, Daarna zijn we naar de auto gegaan en zijn we naar Nederland gaan rijden met Christel achter het stuur en hadden we een Stalker busje achter ons, de familie Ijzerman, die ook naar huis toe gingen. In de auto heb ik heerlijk geslapen, net zoals Vuk en Abigail. Toen hebben we bij het tankstation rond 12 uur wat gegeten en gedronken, toen is Dennis gaan rijden en heb ik weer heerlijk geslapen. Nog even een plaspauze en toen is Christel weer gaan rijden. Laatste plaspauze in Nederland gedaan en heeft Dennis iedereen weer veilig thuis gebracht.
Het was een Top weekend en super gezellig met elkaar.
Geschreven door Dion

Source: BeterJudo Reisblog (RG01 – Zwitserland dag 4: naar huis!